Tym razem chciałbym przedstawić wspaniały pomysł na zagospodarowanie grzybów, jakie nabyłem w ubiegłym roku podczas wakacji na Mazurach. Z racji tego, iż w mojej zamrażalce znajdują się kurki, pomyślałem o przyrządzeniu z nich sosu, który połączę z ziołami, wspaniałą włoską szynką parmeńską i makaronem tagliatelle. Tym razem jednak pójdę na łatwiznę, bo makaron jaki użyję do przygotowania tej potrawy będzie kupiony w sklepie. Jednak nie zapominajcie, że najlepiej jest go przygotować samemu :)
Przepis na włoski makaron omówiłem przy pierożkach tortellini i ravioli.Przepis dla 2 osób
Składniki:
- 200 gram makaronu tagliatelle
- kurki (ok. 1 - 1,5 szklanki)
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
- 0,5 dużej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 3 duże plastry szynki parmeńskiej
- 6 listków rukoli
- 2 gałązki rozmarynu
- 200 g śmietany 30%
- 100 g śmietany 12% (aby nie było zbyt tłusto)
W pierwszej kolejności musimy zająć się cebulą i czosnkiem. Czosnek rozgniatamy i drobno kroimy, natomiast cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Szynkę parmeńską będziemy kroić na paseczki ok. 1,5 cm x 5 cm
Większe kurki należy pokroić na drobniejsze kawałki, natomiast mniejsze kurki pozostawiamy w całości. Będzie ładniejszy efekt końcowy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, a następnie dodajemy łyżkę masła. Trzeba pamiętać o tej kolejności, aby nie przypalić masła.
Wrzucamy cebulę wraz z czosnkiem i smażymy ok. 3 min na wolnym ogniu.
Następnie dodajemy pokrojoną w paski szynkę. Całość mieszamy i smażmy ok. 3 min.
n
Teraz czas na dodanie grzybów. Smażymy wszystko ok. 5 min od czasu do czasu mieszając.
To również odpowiedni czas na dodanie przypraw (sól, pieprz), a także drobno poszatkowanej gałązki rozmarynu, który nada daniu smak lasu, a także kilku listków rukoli, która sprawi, że danie nabierze korzennego smaku.
Kiedy grzyby są już podsmażone, całość podlewamy śmietaną (trzydziestką i dwunastką). Tak dusimy, do momentu, aż sos zgęstnieje.
Gotowy sos wygląda znakomicie!
Przygotowany sos należy wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem tagliatelle (al dente). Podawać na talerzu, całość przyzdobić listkami rukoli. Danie można jeszcze posypać rozmarynem.
Buon appetito!
<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-2294973715231241"
crossorigin="anonymous"></script>
Akurat w Lidlu są dni włoskie więc nabyłam pyszne makarony ,jutro robię to danie.
OdpowiedzUsuń