Lasagne alla bolognese





Lasagne po bolońsku to kolejny świetny pomysł na sobotni obiad. Danie to jest czymś w rodzaju zapiekanki makaronowo-mięsnej, z wykorzystaniem francuskiego sosu, jakim jest beszamel. Tym razem zaprezentuję sposób przygotowania tej popularnej włoskiej potrawy. Makaron jaki użyjemy do stworzenia Lasagne wyrobimy osobiście, aby nie iść na łatwiznę i kupować gotowe płaty makaronowe w sklepie.
Przepis na włoski makaron omówiłem przy pierożkach tortellini i ravioli.






Przepis 

Składniki:

FARSZ MIĘSNY (SOS BOLOŃSKI):
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 szt marchwi średniej wielkości
- 1 szt cebuli średniej wielkości
- 2 laski selera naciowego
- oliwa
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
- 400 g pomidorów z puszki bez skórki, krojone
- 1 szklanka bulionu mięsnego (może być z kostki)
- sól
- pieprz
- szklanka mleka
- 2 łyżki suszonego oregano
- parmezan

SOS BESZAMELOWY
- 2 łyżki masła
- 2,5 kopiate łyżki mąki pszennej
- 0,5 litra mleka
- gałka muszkatałowa
- sól
- pieprz

MAKARON
- 2 jajka
- 200 gram mąki pszennej typ 500
- sól, oliwa i woda

... przygotować wg przepisu (patrz tutaj) z uwzględnieniem odpowiednich proporcji.


PRZYGOTOWANIE MAKARONU (pierwszy etap):

W pierwszej kolejności należy zająć się wyrobem makaronu. Makaron przed rozwałkowaniem musi poleżeć ok. 30 min w lodówce. Jeśli chcecie wykorzystać makaron gotowy ze sklepu, to po prostu pomińcie ten etap.


PRZYGOTOWANIE FARSZU (sosu bolońskiego):

W pierwszej kolejności należy pokroić warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, seler naciowy również w drobną kosteczkę, natomiast obraną marchew trzemy na tarce, na drobnych oczkach.


Teraz bierzemy jakiś duży rondel czy garnek i rozpuszczamy w nim łyżkę masła oraz łyżkę oliwy.


Kiedy masło się rozpuści wrzucamy warzywa i smażymy przez 5 minut. Jeśli warzywa zaczynają przywierać, można podlewać je odrobiną wody.


Kiedy warzywa już zmiękły, dodajemy mięso mielone i tak dusimy przez 5 - 10 minut, aż zmieni kolor.


Kiedy nasze mięso zmieniło już kolor i odparowała w nim zawarta woda, należy teraz podlać je szklanką wina. Tak gotujemy, aż całe wino odparuje.


Po odparowaniu wina, teraz dodajemy nasze pomidory i tak gotujemy przez 5 minut.


Teraz dopiero przychodzi moment na przyprawienie sosu bolońskiego solą, pieprzem i oregano (ja daję sporo).
Przyprawić wg uznania. Pamiętajmy, że kiedy mamy do czynienia z mięsem wołowym, nigdy nie solimy go przed obsmażeniem, ponieważ stałoby się twarde. 
Przyprawiony sos podlewamy szklanką bulionu i dalej gotujemy, aż do jego odparowania.


Po odparowaniu bulionu, sos jest wprawdzie gotowy, ale my podlejemy go jeszcze szklanką mleka. W niektórych regionach Włoch gotowanie sosu bolońskiego kończy się podlaniem go mlekiem. Jeśli nie chcecie tego robić, po prostu omińcie ten etap. Po dodaniu mleka sos należy gotować, aż będzie gęsty, ciągle mieszając, aby nie doprowadzić do jego przypalenia.


Tak przygotowany sos przelewamy do jakiejś miski i odstawiamy, aby ostygł.


... tak przygotowany sos możemy w przyszłości wykorzystać do przygotowania spaghetti po bolońsku, wystarczy zmieszać go z makaronem spaghetti.


PRZYGOTOWANIE SOSU BESZAMELOWEGO:

Rozpuszczamy masło w rondelku.


Kiedy masło stało się płynne, bierzemy do ręki trzepaczkę do jajek, wsypujemy mąkę...


...  i ciągle mieszamy, aż powstanie tzw. zasmażka.


Uważając aby nie przypalić, dodajemy mleko i ciągle mieszamy, aż sos stanie się gęsty.


W międzyczasie przyprawiamy sos gałką, solą i pieprzem (po szczypcie).


Sos gotujemy i ciągle mieszamy do momentu, aż stanie się gęsty.


Po ugotowaniu przelewamy sos do miski i odstawiamy aby ostygł.


PRZYGOTOWANIE MAKARONU (drugi etap):

Wyciągamy z lodówki naszą makaronową kulkę i rozwałkowujemy ją na blacie podsypanym mąką.
Przy użyciu noża lub radełka wykrawamy z niego prostokąty (płaty) na wym ok. 10 x 5 cm


Opruszamy płaty mąką i szybko przekładamy na talerz, aby się nie posklejały.



PRZYGOTOWANIE LASAGNE:

Teraz czas na poskładanie lasagne w jedną całość. Będziemy teraz tworzyć warstwy. Zaczynamy od mięsa, następnie położymy makaron, potem beszamel i tak w kółko - mięso - makaron - beszamel.
Warstwę miesną będziemy opruszać serem parmezanem. Zaczynamy!

Bierzemy sobię jakąś prostokątną brytwannę (naczynie żaroodporne) i na jej spód wylewamy 2 łyżki oliwy.


Teraz przy użyciu łyżki wykładamy część sosu bolońskiego, który będzie tworzył pierwsza warstwę.


Teraz makaron, tyle aby przykryć mięso.


Część sosu beszamelowego.


I ponownie część sosu bolońskiego.


Teraz posypujemy całość tartym serem parmezanem.



I znowu makaron, beszamel, sos boloński, parmezan, makaron, beszamel, sos boloński i parmezan.
Warstwy formujemy do wyczerpania składników. Jednak pamiętajmy, aby skończyć na warstwie sosu bolońskiego opruszonego serem.




Teraz nagrzewamy piekarnik do temp. 160 - 170 st.C. i wstawiamy do niego  lasagne na okres 40 minut.

Po upieczeniu kroimy lasagne na prostokąty i podajemy na talerzu.

Uwaga! Po wyciągnięciu lasagne z piekarnika, zanim pokroimy ją na kawałki, warto odczekać jeszcze jakieś 30 minut, aby stała się zwarta i lita.








Buon appetito!

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-2294973715231241"
     crossorigin="anonymous"></script>

Komentarze