Spaghetti z krewetkami

  




Dzisiaj na obiad przepyszne spaghetti z krewetkami. Danie bardzo szybkie w przygotowaniu, w sam raz na romantyczną kolację. Spaghetti zostanie podane z krewetkami i pomidorami, a wszystko posypiemy świeżutką natką pietruszki.




Przepis dla 2 osób

Składniki:


- 200 g spaghetti
- 1 puszka pomidorów pelati
- 350 gram krewetek tygrysich (około 12 szt)
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- oregano (0,5 łyżeczki)
- oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
- ząbek czosnku
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego

Przygotowanie

W pierwszej kolejności krewetki należy obrać i oczyścić z jelit.


W tym celu posłużymy się zwykłymi nożyczkami. W pierwszej kolejności pozbywamy się głowy.



Następnie odcinamy odnóża.



Kolejno pozbywamy się ogona.



Wkładamy nożyczki od strony przedniej (grubsza część) i przecinamy pancerz wzdłuż krewetki, kierując się w stronę ogona.



Ściągamy pancerz z krewetki i pozbywamy się jelita, które biegnie po całej długości krewetki.



Pancerze, głowy i odnóża umieszczam w małym rondelku, celem przygotowania z nich wywaru. Wywar ten w dalszej fazie zostanie dodany do sosu, celem podniesienia głebi smaku i aromatu. Jeżeli ktoś nie chce podnosić smaku, to może pominąć ten krok.



Oczyszczone krewetki myjemy pod bieżącą wodą.



Do rondelka dolewam około 3/4 szklanki wody i gotuje wywar z pancerzy (od zagotowania 5 minut).



Przekładam zawartość rondelka do sitka, celem oddzielenia wywaru od pancerzy.



Na patelni rozgrzewam oliwę i dodaje rozgnieciony ząbek czosnku.



Podgrzewam oliwę, a kiedy ząbek zacznie powoli sie smażyć, wyciągam go. To bardzo ważne ponieważ nie chcemy, aby danie nabrało goryczy.



Dodaje teraz pomidory i tak smażę około 5-6 minut celem zredukowania się wody zawartej w pomidorach.



Teraz dorzucam krewetki, dodaje wcześniej przygotowany wywar oraz wino. Doprawiam solą i pieprzem.



Tak gotujemy jeszcze około 7-8 minut, celem zredukowania wody i zagęszczenia się sosu.



Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki (do smaku) i oregano.



Całość mieszamy i odstawiamy.



W międzyczasie gotujemy makaron.



Ugotowany al dente makaron dodajemy do sosu i szybko mieszamy.



Tak przygotowane spaghetti wykładamy na talerz i przyzdabiamy liśćmi natki.







Buon appetito!

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-2294973715231241"
     crossorigin="anonymous"></script>


Komentarze