Dzisiaj na obiad przepyszne spaghetti z krewetkami. Danie bardzo szybkie w przygotowaniu, w sam raz na romantyczną kolację. Spaghetti zostanie podane z krewetkami i pomidorami, a wszystko posypiemy świeżutką natką pietruszki.
- 200 g spaghetti
- 1 puszka pomidorów pelati
- 350 gram krewetek tygrysich (około 12 szt)
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- oregano (0,5 łyżeczki)
- oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
- ząbek czosnku
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
Przygotowanie
W pierwszej kolejności krewetki należy obrać i oczyścić z jelit.
W pierwszej kolejności krewetki należy obrać i oczyścić z jelit.
Następnie odcinamy odnóża.
Kolejno pozbywamy się ogona.
Wkładamy nożyczki od strony przedniej (grubsza część) i przecinamy pancerz wzdłuż krewetki, kierując się w stronę ogona.
Ściągamy pancerz z krewetki i pozbywamy się jelita, które biegnie po całej długości krewetki.
Pancerze, głowy i odnóża umieszczam w małym rondelku, celem przygotowania z nich wywaru. Wywar ten w dalszej fazie zostanie dodany do sosu, celem podniesienia głebi smaku i aromatu. Jeżeli ktoś nie chce podnosić smaku, to może pominąć ten krok.
Oczyszczone krewetki myjemy pod bieżącą wodą.
Do rondelka dolewam około 3/4 szklanki wody i gotuje wywar z pancerzy (od zagotowania 5 minut).
Przekładam zawartość rondelka do sitka, celem oddzielenia wywaru od pancerzy.
Na patelni rozgrzewam oliwę i dodaje rozgnieciony ząbek czosnku.
Podgrzewam oliwę, a kiedy ząbek zacznie powoli sie smażyć, wyciągam go. To bardzo ważne ponieważ nie chcemy, aby danie nabrało goryczy.
Dodaje teraz pomidory i tak smażę około 5-6 minut celem zredukowania się wody zawartej w pomidorach.
Teraz dorzucam krewetki, dodaje wcześniej przygotowany wywar oraz wino. Doprawiam solą i pieprzem.
Tak gotujemy jeszcze około 7-8 minut, celem zredukowania wody i zagęszczenia się sosu.
Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki (do smaku) i oregano.
Całość mieszamy i odstawiamy.
W międzyczasie gotujemy makaron.
Ugotowany al dente makaron dodajemy do sosu i szybko mieszamy.
Tak przygotowane spaghetti wykładamy na talerz i przyzdabiamy liśćmi natki.
Buon appetito!
<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-2294973715231241"
crossorigin="anonymous"></script>
Komentarze
Prześlij komentarz