Gulasz węgierski

 



Tym razem na obiad przygotujemy popularny dodatek do placków ziemniaczanych. Gulasz węgierski to idealne danie, które z pewnością nadaje się również do przechowywania w słoiczkach. Osobiście jem go z świeżym, chrupiącym chlebem, albo z kaszą jęczmienną z dodatkiem ogórka kiszonego.




Przepis dla 2 osób

Składniki:

- 400 g łopatki wieprzowej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu grubomielonego
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka smalcu wieprzowego
- 0,5 papryki czerwonej (dużej)
- 1 średnia cebula
- papryka pepperoni (odrobina)
- 1 łyżeczka pasty paprykowej
- 3 szt średniej wielkości ogórków kiszonych
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki kminku
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka do podlewania

Przygotowanie

Łopatkę kroimy w kostkę średniej wielkości i umieszczamy ją w szklanej misce.



Dodajemy paprykę w proszku, sól, pieprz i całość mieszamy łyżką.



Teraz do całości dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.



Paprykę czerwona kroimy w cienkie paseczki.



Cebulę kroimy w piórka.



Teraz kroimy kilka krążków papryki pepperoni (ostrożnie z ilością). Jeśli kiedykolwiek przesadzicie z ostrością, to gotującej potrawy dodajcie surowego ziemniaka, który działa podobnie jak w przypadku przesolenia potrawy.



Ogórki kiszone kroimy w średnią kosteczkę.



Rozgrzewamy patelnię dodając smalec. Tłuszcz musi być gorący, aby zamknąć mięso.



Na patelnię wrzucamy przygotowane w misce mięso. Należy pamiętać, aby ułożyć je na patelni pojedynczo. Mięso ma się smażyc, a nie gotować.



Obsmażamy mięso ze wszystkich stron.



Teraz dorzucamy paprykę i cebulę.



Następnie liść laurowy, kminek i zielę.



Całość podlewamy około szklanką wody. Przez cały czas gotowania należy pamiętać o uzupełnianiu patelni wodą, aby gęstniejący sos się nie przypalił.



Dodajemy ogórki kiszone.



Następnie pastę paprykową.



Dodajemy koncentrat pomidorowy



Całość przykrywamy i gotujemy około 1 godziny czasu, ciągle uzupełniajac wodą. 



Przed upłynięciem godziny odkrywamy gulasz i pozwalamy na zredukowanie wody, aby sos był gęsty.



Tak przygotowany gulasz wykładamy na talerz, bądź do miseczki. Możemy również polać nim placki ziemniaczane.



Smacznego!

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-2294973715231241"
     crossorigin="anonymous"></script>



Komentarze