Tym razem na obiad przygotujemy popularny dodatek do placków ziemniaczanych. Gulasz węgierski to idealne danie, które z pewnością nadaje się również do przechowywania w słoiczkach. Osobiście jem go z świeżym, chrupiącym chlebem, albo z kaszą jęczmienną z dodatkiem ogórka kiszonego.
- 400 g łopatki wieprzowej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu grubomielonego
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka pieprzu grubomielonego
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka smalcu wieprzowego
- 0,5 papryki czerwonej (dużej)
- 1 średnia cebula
- papryka pepperoni (odrobina)
- 1 łyżeczka pasty paprykowej
- 3 szt średniej wielkości ogórków kiszonych
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki kminku
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka do podlewania
Przygotowanie
Łopatkę kroimy w kostkę średniej wielkości i umieszczamy ją w szklanej misce.
- 1 szklanka do podlewania
Przygotowanie
Łopatkę kroimy w kostkę średniej wielkości i umieszczamy ją w szklanej misce.
Dodajemy paprykę w proszku, sól, pieprz i całość mieszamy łyżką.
Teraz do całości dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.
Paprykę czerwona kroimy w cienkie paseczki.
Cebulę kroimy w piórka.
Teraz kroimy kilka krążków papryki pepperoni (ostrożnie z ilością). Jeśli kiedykolwiek przesadzicie z ostrością, to gotującej potrawy dodajcie surowego ziemniaka, który działa podobnie jak w przypadku przesolenia potrawy.
Ogórki kiszone kroimy w średnią kosteczkę.
Rozgrzewamy patelnię dodając smalec. Tłuszcz musi być gorący, aby zamknąć mięso.
Na patelnię wrzucamy przygotowane w misce mięso. Należy pamiętać, aby ułożyć je na patelni pojedynczo. Mięso ma się smażyc, a nie gotować.
Obsmażamy mięso ze wszystkich stron.
Teraz dorzucamy paprykę i cebulę.
Następnie liść laurowy, kminek i zielę.
Całość podlewamy około szklanką wody. Przez cały czas gotowania należy pamiętać o uzupełnianiu patelni wodą, aby gęstniejący sos się nie przypalił.
Dodajemy ogórki kiszone.
Następnie pastę paprykową.
Dodajemy koncentrat pomidorowy
Całość przykrywamy i gotujemy około 1 godziny czasu, ciągle uzupełniajac wodą.
Przed upłynięciem godziny odkrywamy gulasz i pozwalamy na zredukowanie wody, aby sos był gęsty.
Tak przygotowany gulasz wykładamy na talerz, bądź do miseczki. Możemy również polać nim placki ziemniaczane.
Smacznego!
<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-2294973715231241"
crossorigin="anonymous"></script>
Komentarze
Prześlij komentarz