Uszka z kapustą i grzybami


Uszka z kapustą i grzybami to najpopularniejsze danie na wigilijnym stole w Polsce. Uprzednio przygotowaną kapustę teraz wykorzystam do przygotowania tego wspaniałego dania. Teraz włączę inną kolędę, może "Mędrcy świata". Do dzieła.



Przepis 

Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 1 jajko
- łyżka oliwy
- 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
- sól
- kapusta z grzybami
- kromka chleba


Przygotowaną wcześniej kapustę mielimy maszynką na drobnych oczkach. Nie zapomnijmy zmielić również kromkę chleba. Całość wymieszać.


Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajko, sól, oliwę oraz trochę wody, którą w miarę wyrabiania stopniowo będziemy dodawać.


Wyrabiamy ręcznie ciasto na uszka.


Dzielimy nasze ciasto na połowę. Jedną zostawiamy, drugą pod przykryciem chowamy do lodówki.
Podsypujemy blat stołu mąką i następnie cienko rozwałkujemy ciasto.


Do ręki bierzemy radełko (albo nóż) i tniemy nasze rozwałkowane ciasto na kwadraty o wym. 4 cm x 4 cm.


Na środek kwadratu dajemy malutką kuleczkę naszego, zmielonego farszu kapuściano-grzybowego.
Teraz łączymy dwa przeciwległe rogi i zlepiamy brzegi. Następnie łączymy ze sobą dwa pozostałe rogi, tak powstaje nam uszko.


Uszka wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.

Ja zrobiłem dzisiaj tylko 32 uszka. Resztę ciasta i farszu wykorzystam do zrobienia pierogów. 

Smacznego!

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-2294973715231241"
     crossorigin="anonymous"></script>

Komentarze