Salsa Burrito Mexicano


Na początek chciałem przenieść Was w zakątki kuchni meksykańskiej. Dzisiaj poznamy jak w prosty sposób przyrządzić najpopularniejsze danie kuchni meksykańskiej czyli "Osiołka", bo tak tłumaczy się z języka hiszpańskiego słowo Burrito. Nasze danie składać się będzie z pszennej tortilli, farszu mięsno- warzywnego oraz sosów: salsy, guacamole i śmietanowego. Wszystkie te składniki połączymy w taki sposób, aby przystępując do konsumpcji mieć na talerzu istny Meksyk. A więc do dzieła....




Przepis dla 4 osób

Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 400 g pomidorów z puszki bez skórki, krojone
- 1 duża cebula
- 1 średnia marchewka
- 0,5 szklanki wina wytrawnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka sproszkowanego kuminu (kmin rzymski)
- 1/4 łyżeczki chilli (w proszku)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- paczka naleśników tortilla 4 sztuki (największa średnica) min. 25 cm
- kwaśna 18% śmietana
- kolendra
- oliwa 

Guacamole:
- 1 szt awokado
- 1 mały pomidor
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 plasterki marynowanej papryczki Jalapeno 
- 2 łyżeczki soku z limonki
- szczypta soli

Sos salsa
- 1 duży pomidor
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 papryczki pepperoni (zielonej)
- 5 plasterków marynowanej papryczki Jalapeno
- 2 łyżeczki zalewy z papryczek Jalapeno
- 5 łyżek gęstego sosu chili
- 1 łyżeczka soku z limonki

Na początku rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę. Pamiętajmy, aby nigdy nie wlewać oliwy na zimną patelnię!



Następnie wrzucamy startą na grubych oczkach marchewkę, posiekany czosnek oraz drobno posiekaną połowę dużej cebuli. Lekko podsmażamy ok 2 minut.





W kolejnym kroku dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu aż nasze mięsko zmieni kolor, potem podlewamy wszystko połową szklanki wina czerwonego wytrawnego.





Następnie dodajemy pomidory z puszki i przyprawiamy (sól, kumin, kolendra, chili). Kolendra to takie małe kuleczki, niczym gorczyca, które należy uprzednio rozdrobnić np. w moździerzu kuchennym. Dusimy kolejne 5 minut.




Kiedy widzimy, że pomidory stały się miękkie dodajemy na koniec odcedzoną fasolę czerwoną z puszki. 
Teraz już dusimy do momentu, aż nasz farsz mięsno-warzywny pozbędzie się nadmiaru wody. Farsz musi być suchy, aby później było łatwo go nakładać na tortille.


Jeśli chodzi o sosy którymi będziemy oblewać nasze Burrito, to możemy je zrobić w czasie kiedy przygotowujemy nasz farsz mięsno- warzywny. Wiadomo czas to pieniądz, a głodny cierpliwego nie zrozumie.

Celem przygotowania sosu guacamole, bierzemy sobie małą miseczkę (taka na zupę) i następnie dodajemy do niej kolejno: 2 łyżki drobno posiekanej cebuli, drobno posiekany w kosteczkę mały pomidor (uprzednio pozbawiony skórki i miąższu), drobno posiekany ząbek czosnku,  drobno posiekane Jalapeno, 2 łyżeczki soku z limonki, avocado (starte na małych oczkach na tarce, bądź ugniecione widelcem, uprzednio pozbawione skórki) oraz sól do smaku. Całość należy wymieszać i odstawić na 30 minut, aby się wszystko przegryzło. Efekt jest nst:



Przygotowanie sosu salsa wygląda podobnie do poprzedniego. Do miseczki dodajemy kolejno: 2 łyżki drobno posiekanej cebuli, drobno posiekany w kosteczkę duży pomidor (uprzednio pozbawiony skórki), drobno posiekany ząbek czosnku, 1 łyżeczka soku z limonki, drobno posiekana połowa papryczki pepperoni, drobno posiekane Jalapeno, trochę zalewy z papryczek, gęsty sos chili (może być ketchup) oraz sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli lubimy bardziej pikantny sos możemy doprawić go tabasco.
Uwaga! Takie sosy możemy wykorzystywać jako dipy do chipsów. Po co wydawać krocie za gotowe sosy?



Teraz przyszedł już czas na składanie naszych "osiołków", bo.... czas ucieka, jeść się chce!
Należy przygotować sobie 4 sztuki arkuszy folii aluminiowej (kwadraty ok 30 x 30 cm), bo w nią będziemy zawijać nasze burrito. Na arkusz folii (stroną błyszczącą do góry) kładziemy sobie tortillę, a na nią 1/4 przygotowanego uprzednio farszu mięsno-warzywnego.




 Naleśnik zwijamy dokładnie tak jak krokiety.
  



Powstałe burrito zawijamy jeszcze w folie aluminiową, formując taki cukiereczek. Wszystko po to, aby po zapieczeniu łatwo było wydostać nasze burrito z folii.
To samo robimy z pozostałymi trzema naleśnikami.



Powstałe cukiereczki przekładamy do brytwanny (jakiegoś naczynia do zapiekania) i umieszczamy je w piekarniku rozgrzanym do 200 st C. Trzymamy je tam przez okres 20 - 25 minut.  
Po upieczeniu należy bardzo ostrożnie odwinąć nasze cukiereczki i umieścić na talerzu.
Folia lubi się przyklejać do tortilli.

Teraz ostatni zakręt i meta. Na jeden koniec burrito nakładamy trochę sosu salsa, na prawy koniec trochę sosu guacamole, a środek oblewamy śmietaną 18%. Na powstały biały śmietanowy pasek sypiemy ruchem okrężnym rozdrobnioną kolendrę. W ten oto sposób otrzymujemy danie w kolorach flagi Meksyku. 




Buen provecho!


Komentarze

  1. Uwielbiam kuchnię meksykańska,w Lidlu są pyszne placki tortilla smakiwe,z kurczakiem smakują neziemsko.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz