Pierogi z kapustą i grzybami




Świeć gwiazdeczko mała świeć, w tle tej kolędy lepić będziemy pierogi z farszem, który wykorzystywaliśmy do lepienia uszek. 





Przepis 

Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 1 jajko
- łyżka oliwy
- 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
- sól
- kapusta z grzybami
- kromka chleba


Przygotowaną wcześniej kapustę mielimy maszynką na drobnych oczkach. Nie zapomnijmy zmielić również kromkę chleba. Całość wymieszać.



Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajko, sól, oliwę oraz trochę wody, którą w miarę wyrabiania stopniowo będziemy dodawać.


 Wyrabiamy ręcznie ciasto na pierogi.


Dzielimy nasze ciasto na połowę. Jedną zostawiamy, drugą pod przykryciem chowamy do lodówki.
Podsypujemy blat stołu mąką i następnie cienko rozwałkujemy ciasto.



Do ręki bierzemy szklankę i wykrawamy ruchem obrotowym kółka.



Na środek kółka dajemy łyżeczkę naszego, zmielonego farszu kapuściano-grzybowego.
Teraz łączymy palcami brzegi, tak powstaje pierożek.


Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. 

Smacznego!

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-2294973715231241"
     crossorigin="anonymous"></script>

Komentarze