Kapusta z suszonymi grzybami


W tle słychać kolędę "Gdy się Chrystus rodzi", na stole w kuchni leży kapusta kiszona własnego wyrobu, obok suszone mazurskie grzyby - to znak, że dzisiaj u Bartusia będzie roznosił się aromat zasmażanej kapusty z grzybami. Jeśli chodzi o potrawy na wigilijnym stole, mnie najbardziej z Wigilią kojarzy się właśnie owa kapusta. Podaje ją na stół jako osobną potrawę, ale i również służy mi ona do przygotowania uszek czy pierogów, których także nie może zabraknąć.




Składniki:
- Kapusta kiszona ok. 1 kg
- 2 średnie cebule
- masło
- liść bobkowy 4 szt
- suszone grzyby ok 80 - 100 gram
- sól
- pieprz


Na początku zalewamy nasze grzyby gorącą wodą (1 szklanka), aby stały się miękkie. Kapustę płuczemy w wodzie, aby nie była za kwaśna i szatkujemy ją z grubsza na desce.


Do garnka wkładamy naszą kapustę, liście bobkowe i całość zalewamy wodą z przecedzonych grzybów. Dusimy pod przykryciem ok 15 min.


Na drugim palniku rozpuszczamy łyżkę masła na patelni, szklimy drobno poszatkowaną cebulę. Patelnię odstawiamy.


Kiedy nasza kapusta dusi się już 15 minut dodajemy zeszkloną cebulę oraz wcześniej odcedzone grzyby.
Do smaku dodajemy sól, pieprz. Tak dusimy ok 1 h, aż kapusta stanie się miękka i ciemno-brązowa.


Gotową kapustę przekładamy do miseczki.


Smacznego!

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-2294973715231241"
     crossorigin="anonymous"></script>

Komentarze

  1. Odkąd znalazłam ten przepis na kapustę innej nie gotuję. Po prostu REWELACJA, jak z resztą inne przepisy.
    Szkoda ,że nie dodajesz kolejnych i nie reklamujesz się na stronach kulinarnych , bo blog jest świetny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz