Dzisiaj na obiadek przygotowałem coś z pachnącej oregano i bazylią Italii. Z jednej strony mamy prawdziwą włoską Pastę, ugotowaną al dente, a z drugiej delikatny, aksamitny sos szpinakowy z mascarpone.
Przepis dla 2-3 osób
Składniki:
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 1 opakowanie sera mascarpone 250 g
- 1 pomidor
- makaron spaghetti ok 200-250 g
- 1 ząbek czosnku
- biały pieprz mielony
- makaron spaghetti ok 200-250 g
- 1 ząbek czosnku
- biały pieprz mielony
- sól
- parmezan (do posypania)
- świeża bazylia
- oliwa
W pierwszej kolejności musimy posiekać obrany ząbek czosnku (bądź przecisnąć przez praskę). Następnie należy poszatkować (z grubsza) umyty wcześniej szpinak.
- parmezan (do posypania)
- świeża bazylia
- oliwa
W pierwszej kolejności musimy posiekać obrany ząbek czosnku (bądź przecisnąć przez praskę). Następnie należy poszatkować (z grubsza) umyty wcześniej szpinak.
Następnie rozgrzewamy patelnię, lejemy oliwę, wrzucamy czosnek i delikatnie podsmażamy.
Teraz dorzucamy szpinak i smażymy na wolnym ogniu, aż do momentu odparowania z niego wody.
Teraz przyszła kolej na pomidora, którego musimy uprzednio umyć, pokroić w kosteczkę i wrzucić go na patelnię, aby zaprzyjaźnił się z naszym szpinakiem. Całość smażymy do momentu, aż stanie się miękki i odparuje z niego woda.
Kolejny krok to dodanie całego opakowania mascarpone, spokojnie czekamy, aż nam się rozpuści na patelni.
Teraz przyprawy (sól, pieprz) i odrobina startego parmezanu wraz ze świeżo poszatkowaną bazylią.
Hartujemy i odcedzamy ugotowany al dente makaron spaghetti. Nasz sos szpinakowy mieszamy z makaronem (najlepiej w garnku, w którym gotowaliśmy makaron). Serwujemy na talerzu, posypujemy odrobiną parmezanu i przyzdabiamy liśćmi bazylii.
... do tego koniecznie winko czerwone wytrawne.
Buon appetito!
Komentarze
Prześlij komentarz